Nici zapada, nici ploaia, nici caldura, nici intunericul noptii nu impiedica curierul

de la sarcinile sale.” 

 

Introducere in Reteaua Virtuala a Romilor 

 

Reteaua Virtuala a Romilor (RVN) este o initiative publica bine inradacinata, menita sa ofere comunitatii international a romilor, organizatiilor non- rome tolerante si indivizilor, informatii folositoare despre problemele comunitatii rome intr-o varietate de limbi prin intermediul internetului. De la infiintare, in 19 iulie 1999, activitatea ei ajuta active la facilitarea cooperarii si a schimbului de informatii intre organizatiile rome si indivizi, intre organizatiile rome si non-rome si indivizi, si de asemenea intre ONG-urile rome si insitutiile oficiale. Se confrunta cu o varietate de problem politice, culturale, economice si sociale legate de romi, la nivel local si international. Isi propune sa promoveze imbunatatirea situatiei romilor in Europa si alte parti ale lumii. Contine 33 de liste electronice de mail-uri in 20 de limbi (incluzand limba rromani) cu un numar total de membri de peste 10800 de adrese de email.
Reteaua Virtuala a Romilor vrea sa stimuleze progresul tuturor romilor, in mod special a celor implicate in miscarea international a romilor, cu accent pe grupul de lideri tineri ai romilor si diplomati, din care unii lucreaza in institutii guvernamentale, la nivel european si national.

In afara acestor categorii, este folosita ca sursa de informatii utile si actualizate despre o mare varietate de aspect si subiecte legate de problemele romilor ( educative, forta de munca, locuinte, egalitate, drepturile femeilor, protectia impotriva traficului de personae, limba rromani, viata cultural etc.) conform politicilor europene, a drepturilor civile, a drepturilor omului si media. Este, de asemenea, o arhiva electronic fiabila a noutatilor legate de comunitatea noua, postate online incepand cu anul 2001.

Reteaua Virtuala a Romilor isi propune sa continue sa satisfaca nevoia de astfel de informatii sip e langa acestea, sa serveasca ca un instrument pentru defasurarea cercetarilor multidisciplinare pentru romologisti, activisti romi, organizarii si media. In planurile noastre se numara: continuarea cooperarii online cu organizatii international care se ocupa de imbunatatirea situatiei romilor, continuarea contributiei la dezvoltarea bazei de date electronice déjà existente, cu lista organizatiilor rome cunoscute, continuarea imbunatatirii unui calendar electronic al tuturor evenimentelor rome, tinerea sub observare a progresului Deceniului Romilor in tarile Europei Centrale si de Sud- Est, pastrarea limbii romani ca una din principalelelimbi ale noutatilor de pe listele RVN, concentrarea atentiei pe tineri romi prin evenimente de confirmare si consultare, proiecte si oportunitati de dezvoltare reciproca a tinerilor, atat pentru romi cat si pentru non-romi, in tarile lor, cresterea constientizarii in societatea civila non-roma despre viata, cultura si istoria romilor (in Europa si in alte parti ale lumii), dezvoltarea comunitatii Retelei Virtuale a Romilor ca un instrument util si folositor in comunicarea dintre comunitatea roma si statele baltice si comunitatea roma din alte parti ale lumii.

 

Comitetul consultative al Retelei Virtuale a Romilor

Comitetul Retelei Virtuale a Romilor sfatuieste directorul executive si are auoritatea de a vota tematica editorial. Membrii comitetului consultative au dreptul, daca sunt de accord, sa reprezinte Reteaua Virtuala a Romilor la evenimentele publice.

Comitetul principal

Asanovski Mustafa (Macedonia) – Activist al drepturilor omului, cercetator, consultant independent – Sectorul logistic.

De Groen Els (Norvegia) – Fondator al Initiativei Artistilor impotriva Romafobiei si Antitiganismului, ex-MEP – Sectorul Relatiilor Publice.

Dejan Markovic (Serbia) - Activist al drepturilor omului, cercetator, media consultant independent – Sectorul Relatiilor Publice.

Elezovski Asmet (Macedonia) – Manager, Centrul National al Romilor (NRC) – Sectorul Relatiilor Publice.

Kolev Deyan (Bulgaria) – Director, Centrul pentru Dialog Interetnic si Toleranta “Amalipe” - Sectorul Relatiilor Publice.

Rozanova Ana (Lituania, Franta) – Manager de programe, Alianta Oraselor si Regiunilor pentru Includerea Romilor – Sectorul Tineret.

Ryder Andrew (Anglia, Ungaria) – Organizator de campanii si Cercetator – Sectorul Logistic.

 

Comitetul secundar

Bislim Elez (Macedonia, Brazilia) – Asistent Programe, Sumnal – Asociatia pentru comunitatea roma in Macedonia – Sectorul Tineret.

Jakupov Mustafa (Macedonia) – Mentor, MTV bursier Fundatia “Ramai in viata”- Sectorul Tineret.

Kai Domino (Suedia) – Consultant, Muzeul orasului Goteborg – Sectorul Logistic.

Liviu Dinu (Romania) – Presedinte, Asociatia Studentilor si Tinerilor Romi din Romania – Sectorul Tineret.

 

Tinte ale Retelei Virtuale a Romilor (RVN)

 

Adevar si acuratete

Ne dam silinta sa oferim cu acuratete informatii despre evenimente si noutati referitoare la comunitatile rome la nivel local, national si international. Acuratetea este mai inportanta decat viteza si este , de cele mai multe ori, o problema de a relata evenimente corecte.

Impartialitatea si diversitatea de opinii

Ne straduim sa fim corecti si deschisi la minte sis a relatam declaratiile seminificative ale diferitelor personae, care sa acopere varietatea si conflictul viziunilor. De asemenea, vom oferi stiri si pareri ale diferitelor sectiuni ale comunitatii rome in mod egal ( de exemplu: artisti, batrani, tineri, persoane cu dizabilitati. LGBT).

Integritatea editorial si independent

Activitatea Retelei Virtuale a Romilor tinteste catre independenta intereselor de stat si partizane. Viziunile prezentate de Reteaua Virtuala a Romilor nu reflecta in mod auomat viziunile Retelei Virtuale a Romilor.

Deservirea interesului public

Cautam sa transmitem stiri semnificative si relevante despre problema romilor. Vom adresa intrebari celor care lucreaza in institutiile publice sis a oferim un forum accesibil pentru baxa de date publica. Reteaua Virtuala a Romilor este deschisa catre critica constructive si contributii care i-ar putea adduce imbunatatiri pentru romi si non-romi, care sunt dispusi sa invere mai mult procesul de emancipare si de integrarea in lumea contemporana.

Corectitudinea

Rezultatele noastre vor fi bazater pe corectitudine, accesibilitate si transparent. Contributorii vor fi tratati cu onestitate, deschis si cu respect.

Dreptul la intimitate

Vom respecta initimitatea si nu o vom incalac, fara consimtamantul persoanei sau grupului pe care il afecteaza, indifferent de subiectul pe care il tratam. Comportamentele, corespondenta si conversatiile nu vor fi aduse in domeniul public decat atunci cand este de interes public concret si s-a obtinut consimtamantul de la persoana in cauza.

Ranire si ofensa

Le cerem contribuitorilor sa ii trateze pe ceilalti membri ai listei cu respect, oricine se face vinovat de incalcarea acestei reguli intr-o maniera inacceptabila ar putea fi inlaturat din lista, la discretia Retelei Virtuale a Romilor.

Copiii

Intotdeauna vom cauta sa protejam bunastarea copiilor si a tinerilor, care contribuie si apar in activitatile noastre, incluzand dreptul de a fi auziti.

Responsabilitate

Ne asumam responsabilitatea fata de lista membrilor si ii vom trata correct si deschis. Continua incredere in Reteaua Virtuala a Romilor este parte crucial a contractului nostru cu ei. Vom fi deschisi in recunoasterea greselilor si vom incuraja disponibilitatea de a invata de la ei.

 

 

Lista de email-uri pe Google:

https://groups.google.com/group/Civil-Society-Updates

https://groups.google.com/group/Mundo_Cigano

https://groups.google.com/group/Romano_Liloro/

 

https://groups.google.com/group/Weekly-Romani-News

 

Lista de email-uri pe Yahoo:

https://groups.yahoo.com/group/Anti_Trafficking/
https://groups.yahoo.com/group/Aussie_Kiwi_Roma/

https://groups.yahoo.com/group/Baltic_Roma/ 

https://groups.yahoo.com/group/British_Roma/
https://groups.yahoo.com/group/Bulgarian_Roma/
https://groups.yahoo.com/group/Czech_Roma/

https://groups.yahoo.com/group/Djelem_Djelem/
https://groups.yahoo.com/group/ERIO/

https://groups.yahoo.com/group/Hellenic_Roma/
https://groups.yahoo.com/group/Hungarian_Roma/

https://groups.yahoo.com/group/Mundo_Gitano/ 
https://groups.yahoo.com/group/Nordic_Roma/

https://groups.yahoo.com/group/Roma_in_Orient/
https://groups.yahoo.com/group/Polska_Roma/
https://groups.yahoo.com/group/Roma_Benelux/

https://groups.yahoo.com/group/Roma_Daily_News/
https://groups.yahoo.com/group/Roma_Francais/

https://groups.yahoo.com/group/Roma_Holocaust/
https://groups.yahoo.com/group/Roma_in_Americas/

https://groups.yahoo.com/group/Roma_India/
https://groups.yahoo.com/group/Roma_Italia/
https://groups.yahoo.com/group/Roma_Shqiperia/
https://groups.yahoo.com/group/Roma_und_Sinti/

https://groups.yahoo.com/group/Roma_ex_Yugoslavia/

https://groups.yahoo.com/group/Romane_Nevipena/ 
https://groups.yahoo.com/group/Romanian_Roma/
https://groups.yahoo.com/group/Roma_Rights/
https://groups.yahoo.com/group/Russian_Roma/ 

http://groups.yahoo.com/group/Slovak_Roma/

Website: http://roma.idebate.org

Pagina Facebook: https://www.facebook.com/pages/roma.virtual.network   

Twitter: https://twitter.com/RomaBuzzMonitor

LinkedIn: https://hu.linkedin.com/in/romavirtualnetwork

Blog de dezbatere al romilor: https://romadebates.wordpress.com/

Online al Evenimentelor Rome: http://www.brownbearsw.com/cal/Roma_Network

Directory of Links to Roma Website: https://groups.yahoo.com/neo/groups/Roma_Rights/links/all

YouTube: http://www.youtube.com/RomaVirtualNetwork/

 

Reteaua Virtuala a Romilor coopereaza cu  Open Society Roma InitiativesEuropean Roma Rights Center (ERRC)European Roma Information Office (ERIO)European Roma and Travelers Forum (ERTF), and World Roma Organization (WRO) si alte organizatii international si nationale ale caror activitatio sunt focusate pe sprijinirea populatiei de etnie roma din Europa si ale parti ale lumii.


Trimiteti comentariile, intrebarile, sugestiile la  romale0804@yahoo.com

Cu respect,

Dl. Valery Novoselsky,
Editor Executiv, Roma Virtual Network.

http://www.romavirtualnetwork.org

https://diplomacy.academia.edu/ValeryNovoselsky


Back to the Projects